Vruchtenboter

Eerst en vooral : vruchtenboter heeft helemaal niets met boter te maken en er wordt ook géén boter in gebruikt !  Uitzondering hierop is “lemoncurd” : een zachte pasta van citroensap waarin dus wél boter wordt gedaan, maar hierover later meer.

Vruchtenboter is de letterlijke vertaling van het Engelse “fruit butter” en tevens een zeer oude Britse methode uit het Victoriaanse tijdperk om een heerlijke zachte vruchtenpasta te bekomen.  Origineel wordt het gemaakt zonder bijvoeging van suiker of pectine : de vruchten werden eerst gestoofd, vervolgens geplet en dan naargelang fruitsoort zeer zachtjes gekookt gedurende meerdere uren … 

Als basis voor mijn vruchtenboter neem ik dus een vruchtenpuree. Ofwel wordt het fruit samen met de suiker en eventuele andere toevoegingen eventjes verwarmd om de suiker te doen smelten en vervolgens met de staafmixter fijn gemalen alvorens drie minuten goed door te koken.  Ofwel wordt het fruit even aangestoofd of met een beetje water gekookt en vervolgens in een roerzeef zeer fijn gemalen en dan pas met de suiker vermengd (deze laatste methode is vooral aangewezen voor vruchten met kleine pitjes zoals bv. frambozen).

Resultaat : een smaakbom met een erg fijne structuur, een soort van smeerpasta zonder brokjes of pitjes of wat dan ook.  De ene al wat steviger dan de andere, maar dat heeft dan meestal weer met het pectinegehalte van de vruchten te maken …

Ook heerlijk om met cake of koekjes te serveren of om te gebruiken in taarten…

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Vruchtenboter en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s